Vi har lenge vært klar over at antall eldre øker i befolkningen. Om få år har vi flere pensjonister enn yrkesaktive i Norge, i tillegg er det en nasjonal utfordring med å rekruttere arbeidstakere til helse- og omsorgsyrker. Dette betyr at det er viktig å organisere oppgaver og arbeidstider på nye måter. Både for å ta vare på de ansatte slik at de klarer å stå i jobben over tid og for å sikre at innbyggerne våre får trygge omsorgstjenester med god kvalitet. I Pleie- Rehabilitering- og omsorgsavdelingen har vi allerede startet jobben med å forme tjenesten for fremtiden, vi har blant annet startet opp med multidose som er et system der vi får medisiner ferdig dosert og pakket fra apoteket. Dette erstatter den tradisjonelle leggingen av medisindosetter. På Lavangsheimen er de godt i gang med et prosjekt som heter Tørn.  Prosjektet sitt hovedmål er å bruke og utvikle kompetansen vi har tilgjengelig til det beste for brukerne av tjenesten.

 

Vi er helt avhengig av å ta i bruk velferdsteknologi for å kunne drifte forsvarlig også i fremtiden. Velferdsteknologi er et begrep vi bruker om tekniske løsninger som hjelper den enkelte til å klare seg selv i egen hverdag. Noen ting man kan skaffe seg på egenhånd for å lette og trygge hverdagen er: 

  • robotstøvsuger 
  • lære seg med funksjoner på smart-telefoner 
  • smartklokker 
  • Komp – kommunikasjon med en knapp 
  • komfyrvakt 
  • sensor som styrer lys 
  • varmematter utendørs som tiner is 
  • robotklipper 

Velferdsteknologien vi snakker om, som tjeneste fra kommunen er teknologi som helsepersonell har ansvaret for. Nedenfor vil vi presentere en kort versjon av de løsningene vi allerede har å de vi tenker å innføre i første omgang.

 

Trygghetsalarm:

En trygghetsalarm er ment som en enkel måte å tilkalle hjelp på hvis man er i nød. Det kan være for eksempel at man ramler på gulvet å ikke kommer seg opp. Man bærer på seg en knapp, enten som et armbånd eller et smykke. Når man trykker på knappen tilkalles hjelp via en alarmsentral. Alarmsentralen varsler videre til nærmeste pårørende eller hjemmesykepleien. Dette er en tjeneste som ikke er lovpålagt, men som kommunen tilbyr per dags dato. Denne vil etter hvert bli mer avansert og kan tilpasses hver enkelt ut fra behov.

Digitalt tilsyn:

Et digitalt tilsyn er et tilsyn som gjøres av et kamera i stedet for fysisk oppmøte av helsepersonell. Da er det et kamera som gjør besøket på bestemte tidspunkt. Det er mange måter å gjøre dette på. Kameraet kan gi helt anonymiserte bilder, du kan også ha to-veis kommunikasjon med hjemmetjenesten. Det er stort fokus på at personvernet skal være ivaretatt.

Medisindispenser:

En medisindispenser fylles med ferdig dosert medisin fra apoteket. Den varsler når medisinen skal tas. Den kan også gi beskjed enten til pårørende eller hjemmetjenesten at medisinen ikke er tatt.

 

Velferdsteknologi er forankret både LEVE HELE LIVET I LAVANGEN Handlingsplan 2022-2026 for gjennomføring av eldrereformen vedtatt av Lavangen kommunestyre 27.06.22, sak 038/22 og i Kommuneplanens samfunnsdel 2022-2033 Vedtatt kommunestyret 16.12.2021, sak 69/21. 

Lavangen kommune er nå med i et prosjekt sammen med Senja, Bardu og Sørreisa hvor vi skal se på hvordan vi best mulig kan innføre velferdsteknologi i vår kommune. Tanken bak prosjektet er at vi kan dele erfaringer og kunnskap rundt bruk av velferdsteknologi. 

 

På bakgrunn av dette ønsker vi å informere våre innbyggere om utviklingen i tjenesten, vi hadde også satt veldig pris på å få tilbakemeldinger, spørsmål og tanker om dette fra dere. 

 

Tilbakemeldinger, synspunkter eller tanker gis til:
Stine Pettersen
E-post: stine.pettersen@lavangen.kommune.no
TLF: 91 55 57 24
Kontor: på Lavangsheimen hver onsdag (annen tid kan avtales)