Kommunen ble 16. mars 2023 i tillegg meldt inn etter bokstav b på bakgrunn av at økonomiplan 2023-2026 ble vedtatt med uspesifiserte innsparinger. Kommunen ble sommeren 2023 meldt ut etter bokstav f, da årsregnskapet for 2022 ble vedtatt innen fristen. Fordi kommunen er meldt inn i ROBEK skal Statsforvalteren kontrollere lovligheten av kommunens vedtak om årsbudsjett, jf. kommuneloven § 28-3 første ledd. 

 

Lovlighetskontroll av årsbudsjett 2024 - Lavangen kommune 

Statsforvalteren har gjennomført lovlighetskontroll av Lavangen kommunes vedtak i kommunestyrets møte 14. desember 2023 i sak 116/23, «Budsjett 2024 – økonomiplan for perioden 2024-2027». Gjennom kontrollen har Statsforvalteren ikke funnet forhold som tilsier at årsbudsjettet for 2024 må oppheves. 

 

Om vedtaket er truffet på lovlig måte 

På bakgrunn av en gjennomgang av prosessen og sakens dokumenter, legger Statsforvalteren til grunn av vedtaket i sak 116/23 av 14. desember 2023 er truffet av rett organ, og er blitt til på en lovlig måte.

 

Om avgjørelsen er innholdsmessig lovlig 

Sentralt i lovlighetskontrollen av årsbudsjettet etter kommuneloven § 28-3 første ledd, er spørsmålet om årsbudsjettet er realistisk og i balanse, jf. kommuneloven § 14-4 tredje ledd. Lovlighetskontrollen er imidlertid ikke avgrenset til en kontroll med realisme og balanse, og skal som utgangspunkt være en kontroll av om årsbudsjettet tilfredsstiller alle de kravene til årsbudsjettet som følger av kommuneloven kapittel 14 og budsjett og regnskapsforskriften. Uten at det har betydning for lovlighetskontrollen av budsjettet, blir også økonomiplan vurdert på grunn av den nære sammenhengen mellom disse dokumentene. 

• Kommunestyret har vedtatt årsbudsjett for 2024 i balanse i henhold til kommuneloven § 14-4 fjerde ledd. 

• Anslaget på frie inntekter for Lavangen kommune er budsjettert på linje med statsbudsjettet og prognosemodellen fra KS 

• Lønns- og prisvekst er innarbeidet i budsjettet i henhold til anslaget i statsbudsjettet. 

• Disposisjonsfondet vil ved utgangen av økonomiplanperioden utgjøre 14,4 prosent av driftsinntektene, noe som er over kommunens målsetting på 6,0 prosent. 

• Ved utgangen av økonomiplanperioden vil netto lånegjeld være redusert til 87,1 prosent av driftsinntekter, noe som er litt over kommunens egen målsetting på 85 prosent. 

• Kommunen har vedtatt tiltaksplan som en del av budsjett og økonomiplan. Planen består av 27 tiltak med en samlet innsparingseffekt på om lag 28 mill. kr. innen 2027 Statsforvalteren har gjennomført lovlighetskontroll av Lavangen kommunes vedtak i kommunestyrets møte 14. desember 2023 i sak 116/23, «Budsjett 2024 – økonomiplan for perioden 2024-2027». Gjennom kontrollen har Statsforvalteren ikke funnet forhold som tilsier at årsbudsjettet for 2024 må oppheves. 

 

ROBEK-situasjon

Kommunen er meldt inn i ROBEK etter kommuneloven § 28-1 første ledd bokstav b, da budsjett- og økonomiplan 2023-2026 ble vedtatt med uspesifiserte innsparinger. Gjennomgang av budsjett- og økonomiplan 2024-2027 viser at Lavangen kommunes vedtatte økonomiplan og årsbudsjett er i balanse. På bakgrunn av dette kan kommunen meldes ut av ROBEK. 

 

Kommunedirektør Karin Eriksen vektlegger at det har vært jobbet godt, og med høy kvalitet og vedtatt et budsjett som er realistisk, som er i balanse, og som oppfyller alle lovkrav. Eriksen roser ansatte, tillitsvalgte og politikere for at de sammen har utført et krevende budsjettarbeid som gjør at Lavangen kommune nå meldes ut av ROBEK. Eriksen viser til at det fremdeles er behov for omstilling for å tilpasse kommunens drift til kommunens økonomi. 

 

Ordfører Hege B. Myrseth Rollomen er veldig fornøyd med at vi nå er meldt ut av ROBEK og vil berømme administrasjon, ansatte og tillitsvalgte for den jobben som er gjort. Og samtidig har det vært god oppfølging og veiledning fra Statsforvalteren som har bidratt som gode støttespillere. Vi skal fortsette den gode jobben vi er i gang med og påse at vi holder de tidsfristene som gjelder. Rollmoen vil også berømme politikerne som klarte å vedta et budsjett i balanse til tross for at det var en krevende prosess som skulle sluttføres på kort tid. 

 

Fakta: 

ROBEK er et register over kommuner og fylkeskommuner som er i økonomisk ubalanse eller som ikke har vedtatt økonomiplanen, årsbudsjettet eller årsregnskapet innenfor de fristene som gjelder. Kommuner og fylkeskommuner i ROBEK er underlagt statlig kontroll med årsbudsjettet, låneopptak og langsiktige leieavtaler. Kommuner og fylkeskommuner i ROBEK skal fastsette en tiltaksplan som sikrer at økonomien bringes i balanse.